Duinen van Haamstede

De elektrische auto bij appartementencomplex De Duinen van Haamstede is een initiatief van Energie Werkt Schouwen-Duiveland (EWSD). Willem van Zalm, bestuurslid van EWSD, is de drijvende kracht achter het initiatief.  

Wat is de Elektrische auto Duinen van Haamstede?

Met de elektrische auto van EWSD kunnen bewoners van appartementencomplex De Duinen van Haamstede, veelal ouderen, voor vijftig cent per rit vervoerd worden over het hele eiland. De auto wordt bestuurd door chauffeurs in opleiding, werklozen die in drie maanden tijd hun chauffeursdiploma kunnen halen en daarna verzekerd zijn van een baan.

Er worden dus twee sociale uitdagingen tegelijk aangepakt: ouderen worden uit hun isolement gehaald én er worden banen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het initiatief ontstond toen veel voorzieningen, zoals de supermarkt, in de buurt verdwenen. De EWSD, die staat voor het energieneutraal maken van het eiland én het creëren van banen, is daarop ingesprongen. De auto werd ter beschikking gesteld door Renault Kieviet en er werden sponsoren gevonden (Allevo, Zeeuwland, Stichting Renesse en Albert Heijn).

Hoe loopt het initiatief nu?

De vraag naar ritjes met de elektrische auto mét chauffeur is groot! Vanuit De Duinen van Haamstede wordt de agenda aardig volgepland, vooral met vaste ritjes naar de supermarkt of toertjes over het eiland. En er zijn meerdere kernen op Schouwen-Duiveland die aan de bel trekken. Maar hoe gaat de EWSD dat organiseren? Het is namelijk een tijdrovende bezigheid: enerzijds het begeleiden en aansturen van de ‘chauffeurs in opleiding’ en anderzijds het begeleiden van de ouderen.

Is het initiatief uitrolbaar binnen Zeeland?

De kracht van het initiatief is de kleinschaligheid. De schaal van het eiland Schouwen-Duiveland is daarvoor optimaal. Maar verder opschalen of uitrollen is lastig. Daarvoor zou het noodzakelijk zijn om het initiatief ergens anders onder te brengen en een groter draagvlak te creëren bij bv. zorginstellingen.   

Een blik in de toekomst

De EWSD hecht veel waarde aan een energieneutraal Schouwen-Duiveland en is promotor van elektrisch rijden en deelauto’s. Willem gelooft erin dat elektrisch rijden en het delen van auto’s de toekomst is. “Dit is slechts een kwestie van tijd. De oudere generaties zien een eigen auto nog als een symbool van vrijheid en onafhankelijkheid. Maar voor de jongere generaties is het bezit van een auto geen noodzaak meer.”

Wilt u meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op met Willem!

Bekijk hier een filmpje over het initiatief. 


Contactpersonen

Willem van Zalm

Willem van Zalm

Initiatiefnemer