Klokan

John van de Waeter van GoGo Rideshare heeft een app ontwikkeld voor het delen van vervoer. Door middel van Klokan worden chauffeurs en meerijders van elkaars aanwezigheid op de hoogte gebracht. Deze app kan de locatie van chauffeurs en meerijders bepalen en ze aan elkaar matchen op basis van vervoersbehoefte.

Het idee is ontstaan toen John in de buurt van Schiphol over de A4 uitkeek. Hij constateerde dat er 5 banen breed stilstaande auto’s stonden en dat dat veel efficiënter zou kunnen.

In NL worden gemiddeld 100 auto's gebruikt om 120 mensen te vervoeren. Dat is 1,2 persoon per auto. Als je dat kunt opvoeren naar b.v. 1,5 personen per auto, dan zijn voor die 120 mensen slechts 80 auto's nodig. Meer mensen in een auto is minder auto's op de weg.

Hoe werkt het?

Chauffeurs hebben een (web-)app open staan op hun smartphone en krijgen een seintje als er iemand in de buurt is met vervoersbehoefte, een meerijder. Deze meerijder heeft met dezelfde (web-)app zijn vervoersbehoefte kenbaar gemaakt, b.v. in welke richting. De GPS-ontvanger in de smartphone weet van beide partijen de positie. Een server vergelijkt deze parameters met elkaar en kan vervolgens beide partijen van elkaar op de hoogte brengen. Het initiatief tot contact ligt vervolgens bij de chauffeur, of hij de meerijder wilt oppikken of niet.

Voor wie?

Klokan is voor iedere bestuurder die iemand zou kunnen en willen meenemen. Aan de andere kant is het voor iedereen die behoefte heeft aan vervoer. Klokan is beschikbaar is de App Store en Google Play.

Hoe gaat het nu?

De app werkt goed en wordt op dit moment door ongeveer 450 mensen gebruikt. Het zou mooi zijn als er een grote groep deelnemers zou zijn uit hetzelfde gebied. Die plaatselijke grote groep is op dit moment nog niet bereikt. Een nadeel is wanneer gebruikers niet meteen resultaat zien, dat zij het dan niet meer gebruiken.

Wilt u gebruik maken van Klokan of meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op met John!  

Bezoek de website

Contactpersonen

John van de Waeter

John van de Waeter

Initiatiefnemer