Zonnetrein Zeeland

Het idee voor de Zonnetrein Zeeland is in 2008 geboren. Samen met wat vrienden heeft Vlissinger Hans Knuijt het concept naar zijn stad gehaald. Met behulp van particuliere investeerders schafte hij in 2010 een Zonnetrein aan en zet deze nu voor het 7e jaar in. Inmiddels staat er 100.000 kilometer op de teller. Ieder jaar wordt een groei van 10-20% gerealiseerd.

De Zonnetrein biedt plaats aan 44 personen en wordt in het hoogseizoen met name ingezet om toeristen van station & boot naar het centrum te vervoeren. In het voor- en naseizoen is er tevens ruimte om de Zonnetrein voor andere doelgroepen in te zetten. Zo wordt deze nu al ingezet voor dagjes uit voor bewoners van verzorgingshuizen, De Zonnebloem, etc.

Hoe loopt het initiatief nu?

Zeven jaar na de start is de Zonnetrein inmiddels een begrip geworden in Vlissingen en omgeving. Het is een vaste ‘pendel’ geworden tussen station, veerboot en centrum van Vlissingen en vervoert 25.000-30.000 personen per seizoen. Na 7 jaar vrijwilligerswerk is men nu zo ver dat een betaalde chauffeur kan worden ingezet. Mooie ontwikkelingen dus, maar het kan altijd beter: men zou een extra zonnetrein willen inzetten voor het optimaliseren van de ‘pendelfunctie’. En de Zonnetrein kan een grotere maatschappelijke rol spelen in het voor- en naseizoen. Verzorgingshuizen, verenigingen en scholen in de regio kunnen deze nog veel meer inzetten.

Is het initiatief uitrolbaar binnen Zeeland?

Het initiatief is zeker uitrolbaar binnen Zeeland. Hans ziet vele mogelijkheden om ook aan de Zeeuws-Vlaamse kust een Zonnetrein in te zetten als ‘pendel’ tussen de boot en de kust. Hij zou daarin graag de samenwerking zoeken met Zeeuws-Vlaamse ondernemers en gemeenten.

Een blik in de toekomst

Hans ziet mooie kansen om de Machinefabriek in Vlissingen in te zetten als hét ‘mobiliteitscentrum’ voor Vlissingen, waar meerdere (elektrische) vervoersmiddelen samen komen. Hij gaat in gesprek met de initiatiefnemers van het E-Mobility Park Vlissingen, want een koppeling daarmee zou perfect zijn!

Wilt u meer weten over de Zonnetrein Zeeland? Neem dan contact op met Hans Knuijt!

Bezoek de website

Contactpersonen

Hans Knuijt

Hans Knuijt

Initiatiefnemer