Haal en Breng Service van PMC in Balans

PMC in Balans biedt fysiotherapie en revalidatie in acht vestigingen op Walcheren. PMC in Balans is twee jaar geleden begonnen met de Haal en Breng Service.

Waarom de haal en breng service?

De Haal en Breng Service is voor patiënten die een knie- of heupoperatie hebben ondergaan. Vroeger werden deze patiënten aan huis behandeld, wat niet optimaal is voor de revalidatie van deze mensen door onder andere gebrek aan de juiste apparatuur wat in de praktijken wel aanwezig is. Deze patiënten kunnen niet zelf naar de praktijk komen en hebben ook niet altijd mensen in hun omgeving die hen kunnen brengen en halen.

Win-winsituatie

PMC in Balans heeft daarom de Haal en Breng Service in het leven geroepen. De fysiotherapeuten hoeven niet meer aan huis te komen, de revalidatie is van betere kwaliteit en mantelzorgers of andere mensen in de omgeving van de patiënten worden niet belast met deze zorg.

Busje

PMC in Balans is begonnen met een busje, bestuurd door vrijwilligers, die de patiënten thuis ophaalt en na de behandeling weer thuisbrengen. Het vergt veel tijd om dit goed te organiseren. Het wordt zo georganiseerd dat er vier patiënten worden opgehaald die naar dezelfde praktijk moeten en die daar dan een behandeling hebben. Dit zijn vaak mensen die vijf kilometer of minder van de praktijk vandaan wonen om te voorkomen dat patiënten te lang in het busje moeten zitten. Op dit moment is er één secretaresse veel tijd kwijt aan het organiseren hiervan. De patiënten melden zich bij voorkeur al ruim voordat de operatie plaatsvindt aan, zodat daar in de logistieke planning rekening mee kan worden gehouden en om te garanderen dat er nog plaats vrij is.

Sociaal contact

Het zijn vaak ouderen die een heup- of knieoperatie ondergaan. De patienten die samen in de bus zitten hebben vaak hetzelfde proces doorlopen wat zorgt voor een band. Ze kunnen hun problemen met elkaar delen. Er is zelfs een groepje van vier dames die elkaar in de bus heeft ontmoet en nu regelmatig samen activiteiten onderneemt zoals uit eten gaan.

Elektrische bus  

Wat PMC in Balans graag wil is een bus die elektrisch rijdt in plaats van op fossiele brandstof. Dat is echter een grote investering en daarvoor moeten er ook laadpalen worden aangelegd op het terrein. Dit is iets wat de gemeente zou kunnen faciliteren en stimuleren.

Uitbreiden

Ook kan er worden gekeken naar wie er nog meer gebruik kan gaan maken van de Haal en Breng Service. Bijvoorbeeld mensen die een schouderoperatie hebben ondergaan of ouderen die niet meer mobiel zijn. Als de groep die gebruik maakt van de Haal en Breng Service groeit, moet er ook worden gekeken of dat nog te organiseren is met één bus of dat er een tweede moet komen. Ook zijn er dan nog meer vrijwilligers nodig om de bus te besturen en gaat er nog meer tijd in de organisatie hiervan zitten.

Bezoek de website

Contactpersonen