Buurtbus Reimerswaal

De buurtbus in Reimerswaal is 40 jaar gelden gestart als pendelbusje tussen Waarde, de stations in Kruiningen en Krabbendijke en de veerboot in Kruiningen. Later is de buurtbus over alle kleine kernen gaan rijden. De buurtbus rijdt nu vijf dagen in de week, van maandag tot en met vrijdag. Naast de buurtbus “Waarde” (lijn 594) rijdt ook de buurtbus van lijn 599 door de gemeente Reimerswaal.

Vrijwilligers

De buurtbus wordt bestuurd door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn vaak gepensioneerden. De regel is dat zij totdat ze 80 jaar worden de bus mogen besturen. Het is de bedoeling dat elke vrijwilliger één keer in de week een dagdeel rijdt, dit om het leuk te houden voor vrijwilligers. De buurtbus kan wel wat meer vrijwilligers gebruiken. Op braderieën wordt de buurtbus geparkeerd om op die manier meer vrijwilligers te werven.

Service

De buurtbus zou graag betere service willen aanbieden. Bijvoorbeeld passagiers net ergens anders afzetten of ophalen. Helaas is dat lastig vanwege de tarieven die Connexxion per halte rekent. Als passagiers bijvoorbeeld wat eerder willen uitstappen, betalen zij toch het tarief voor de volgende halte. Ook wordt de dienstregeling van lijn 594 soms als verwarrend ervaren omdat de bus niet ieder uur op hetzelfde tijdstip bij de halte aankomt. Bij deze buurtbus lukt dat niet vanwege de route die ze rijden.

Acties

Het komt wel eens voor dat de buurtbus rondrijdt zonder passagiers. Daarom heeft de buurtbus in de afgelopen periode twee acties gedaan ter promotie. De eerste actie was een maand waarin passagiers voor 1 euro, in plaats van 3,50 euro een kaartje konden kopen. Met de tweede actie konden passagiers die naar een sociale voorziening gingen, zoals de bibliotheek, gratis terug reizen. Passagiers met een OV abonnement hadden helaas niet zoveel aan deze actie. Omdat zij al betalen voor hun abonnement is het niet voordeliger om daarnaast een actiekaartje te kopen. Toch was het succesvol en is er nu een lichte stijging in het aantal passagiers te zien.

Maatschappelijk doel

Naast de reguliere dienstregeling wordt de bus ook ingezet voor maatschappelijke doeleinden. Er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met het zorgcentrum waar de bus elke dag een aantal maaltijden ophaalt en die bezorgt bij particulieren in de kern van Krabbendijke. Ook worden één keer in de week herhaalrecepten opgehaald bij de apotheek en wordt er samengewerkt met het zorgcentrum waar bewoners een dagje op pad kunnen met de buurtbus.

Ook gebruik maken van de buurtbus? Kijk dan eens op connexxion.nl!

Afbeelding door Omroep Zeeland 

Bezoek de website