Samen op stap bus

De samen op stap bus is een initiatief van Het Nationaal Ouderen Fonds en WVO Zorg en is 10 jaar geleden opgericht. Het heette toen de boodschappenplusbus en daar rijden er in Nederland nu 80 van rond. WVO zorg heeft de naam veranderd in de Samen op stap bus omdat het veel meer is dan alleen een Boodschappenbus. WVO Zorg is al 10 jaar de enige in Zeeland met een Samen op stap bus.

De Samen op stap bus rijdt een paar keer in de week naar de supermarkt, daarna wordt een kopje koffie gedronken en een rondje over de boulevard gereden. De Samen op stap bus verzorgt ook rondvaarten, rondritten en uitstapjes naar bijvoorbeeld het Dolfinarium, Oorlogsmuseum of de Pluktuin.

Voor wie?

De Samen op stap bus is bedoeld voor 55 plussers die zelfstandig wonen in de gemeente Middelburg of Vlissingen. De 55 plussers moeten zich zelfstandig kunnen voortbewegen. Iedereen mag mee, je hoeft niet betrokken te zijn bij WVO Zorg.

Welk probleem lost het op?

Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen en vereenzamen daardoor. De Samen op stap bus zorgt ervoor dat ouderen actiever deel nemen in de maatschappij. De bus zorgt voor sociaal contact en het ontstaan van vriendschappen. Ook zijn ouderen niet allemaal mobiel genoeg om zelfstandig naar de supermarkt te gaan, ook voor deze mensen is de bus een uitkomst.

Hoe werkt het?

Ouderen kunnen zich opgeven voor de uitjes door te mailen, te bellen of zich via een formulier in te schrijven. Iedereen wordt thuis opgehaald en weer thuis gebracht. Het bedrag wisselt per uitje. Voor de supermarkt moet 5 euro worden betaald en voor een uitje gemiddeld 30 euro.

Hoe loopt het initiatief nu?

Er is zoveel belangstelling voor het initiatief dat er soms geweigerd moet worden omdat er geen plek meer is in de bus. De bus heeft 9 plekken waarvan 1 bestuurder en 1 begeleider, allebei vrijwilligers. Stel het wordt nog drukker, dan zou er misschien een tweede bus bij kunnen komen maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Uitrolbaar naar andere gemeenten?

Het is voor WVO Zorg lastig om met 1 bus andere gemeenten te betrekken. Ten eerste omdat er nu al niet genoeg plekken zijn voor alle ouderen die mee willen en ten tweede omdat het ongeveer een uur duurt voordat iedereen is opgehaald.

Het beste zou zijn als er in andere gemeenten een soortgelijk initiatief wordt opgestart of dat WVO Zorg een tweede bus ter beschikking krijgt. Voor een tweede bus is financiering nodig en zijn vrijwilligers nodig die de bus kunnen besturen of als begeleider mee willen.

Wilt u gebruik maken van de Samen op stap bus of meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op!

Bezoek de website

Contactpersonen