De Zeeuwse Bibliobussen

De Zeeuwse Bibliobussen maken deel uit van het netwerk van bibliotheekvoorzieningen in Zeeland. De bussen hebben tussen de 60 en 70 standplaatsen in de gemeentes Veere, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Goes, Borsele en Middelburg. De bussen staan op centrale plekken bij scholen en plekken waar veel ouderen wonen. De Bibliobussen zijn de bibliotheekvoorziening van de gemeentes Veere en Noord-Beveland waar geen bibliotheekgebouwen zijn. Leners kunnen van huis uit eenvoudig boeken reserveren en die vervolgens ophalen op de bus wanneer deze in de buurt staat. Daarnaast brengen de bussen nog veel andere voorzieningen naar kleine kernen en scholen.

Biblioservicebus en Columbus

De Zeeuwse bibliobussen bestaan al bijna 50 jaar. Ooit waren er wel zeven Bibliobussen in gebruik in Zeeland. Nu is dat teruggebracht naar twee. Het zijn nu eigenlijk ook geen bussen meer maar trucks met opleggers. In Zeeland rijden momenteel de Biblioservicebus en de Columbus rond.

De Biblioservicebus heeft naast de boekenservice een geldautomaat, een OV-chipkaart oplaadpunt en de mogelijkheid om post te versturen. Je kunt er ook informatie vinden over wonen, zorg en welzijn. Er is naast de chauffeur altijd iemand aanwezig in de bus ter ondersteuning van de bezoekers. Ouderen kunnen bijvoorbeeld worden geholpen bij het plannen van uitjes.

De Columbus is een Onderwijsservicebus die langs basisscholen rijdt. Deze bus bevat veel educatief materiaal en ondersteunt daarmee de leerkrachten. Ook hebben leerlingen door de bus beschikking tot een grote en nieuwe collectie van boeken wat basisscholen zelf moeilijk kunnen aanbieden.

Derde bus

Het idee is om nog een derde bus aan te schaffen en daarmee specifieke doelgroepen te bedienen zoals laaggeletterden. Deze bus wordt dan wel wat kleiner dan de andere twee.

Lokale samenwerkingen

De bussen spelen in op de lokale behoeftes doordat de ZB nauw contact heeft met dorpsraden en andere lokale organisaties. In de gemeente Veere wordt bijvoorbeeld een spreekuur over zorg en welzijn aangeboden in samenwerking met Stichting Welzijn Veere. Ook worden er computercursussen aangeboden.

Nieuwe diensten

De ZB is nog op zoek naar samenwerkingspartners, die tegen betaling aanvullende diensten in de bussen kunnen aanbieden. Wil jij samenwerken met de Bibliobussen? Neem dan contact op!

Bezoek de website

Contactpersonen

Antoinette van Zanten

Antoinette van Zanten

Hoofd Dienstverlening en Educatie
Henk Kosters

Henk Kosters

Coördinator Bibliobussen