Deelbusje Veere van Jan Mosmans

Hoe is het initiatief ontstaan?

Een aantal jaar geleden heeft Gemeente Veere besloten om betaald parkeren in te voeren in het centrum van Veere. Jan Mosmans was het hier niet mee eens omdat je in andere kernen van gemeente Veere nog wel gratis zou kunnen parkeren. Mede op zijn verzoek heeft de gemeente daarom een gratis parkeerterrein aangelegd op 10 minuten lopen van het centrum.

Jan heeft acht winkels in het centrum en besloot daarom zijn personeel elke dag op te halen bij het gratis parkeerterrein. Hij heeft twee auto’s van de zaak overgezet naar privé om ruimte te maken om een busje aan te schaffen. Een dieselbusje, waarmee elke dag de personeelsleden worden opgehaald en weggebracht. Zo komen ze allemaal droog aan op het werk en hoeven er geen dure parkeervergunningen gekocht te worden, voor het vele parttime personeel.

Elektrisch rijden

Jan heeft zeven jaar geleden een Nissan Leaf gehad met een batterij van 24 kWh. Jan en zijn vrouw gingen eens met deze auto naar Burg-Haamstede om een wandeling te maken. Wanneer ze op de terugweg harde tegenwind hadden op de kering zagen ze de kilometerstand hard teruglopen. “We zijn achter een vrachtwagen gaan rijden en hebben het maar net gehaald”. Vervolgens heeft Jan bij de dealer gevraagd om een trekhaak zodat hij een karretje met extra stroom zou kunnen meenemen. “Ik kreeg te horen dat dat niet mogelijk was”.

Waterstof

Jan heeft wel een positieve ervaring met vervoer op waterstof. “Een auto op waterstof heeft geen ingewikkelde snoeren en binnen vijf minuten heb je een volle tank waar je ook nog eens een stuk verder mee kan rijden. Het enige nadeel is dat er nog weinig waterstoftankstations zijn. Wanneer er één bij mij in de buurt zou zijn, zou ik gelijk een auto op waterstof aanschaffen”. Jan heeft zelfs ruimte voor zo’n tankstation, op het terrein van zijn eigen boerderij dat hij graag beschikbaar stelt.

 “Ik zou het liefste zien dat we de stap naar elektrische voertuigen overslaan en gelijk overgaan op waterstof”

Elektrisch deelbusje

Nu heeft Jan toch weer een poging gewaagd en een elektrisch busje geleased. Dit is een aanvulling op het dieselbusje dat hij al heeft. Om het busje zoveel mogelijk te laten rondrijden wil hij hem gaan delen. “Auto’s zouden 24 uur per dag moeten rondrijden, dan zijn er ook geen parkeerplekken meer nodig”. Provincie Zeeland gaat Jan daarom voorzien van een deelsysteem waarmee je met een app op je telefoon het busje kan reserveren, openen en betalen. “Ik wil er 5 euro per uur voor vragen om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken”. Met deze bijdrage hoopt hij een deel van zijn leasebedrag terug te verdienen. “Het busje heeft een parkeervergunning, dat maakt het nog aantrekkelijker om hem te lenen wanneer je in het centrum wil parkeren.” Jan is van mening dat je altijd gratis zou moeten kunnen parkeren wanneer je je auto aan het opladen bent.