PLUS Boodschappenbus

De PLUS Boodschappenbus van Paul Corbijn haalt mensen op die niet zelfstandig naar de supermarkt kunnen komen. De bus wordt ook gebruikt voor het bezorgen van boodschappen bij mensen thuis. Paul Corbijn is eigenaar van de PLUS Corbijn in Vrouwenpolder.

Het initiatief is tot stand gekomen toen Paul begon samen te werken met de lokale huisarts. De huisarts gaf aan dat er veel mensen thuis zaten die boodschappen willen doen maar zelf niet de deur uit kunnen.

Paul is begonnen met het ophalen van die mensen in een personenauto. Toen hij prijzengeld won in de Postcodeloterij heeft hij een busje aangeschaft zodat er meer mensen mee kunnen. De bus wordt nu niet alleen gebruikt voor boodschappen maar bijvoorbeeld ook wanneer sportverenigingen een mobiliteitsprobleem hebben of wanneer iemand geen vervoer naar het ziekenhuis heeft.

Welk probleem lost het op?

Veel ouderen in Vrouwenpolder kunnen niet meer zelfstandig naar de supermarkt. Doordat ze niet meer mobiel zijn vereenzamen zij. Paul geeft aan dat wanneer hij ouderen ophaalt, hij ze ziet opbloeien en weer dingen ziet ondernemen. De bus is goed voor sociaal contact, ouderen die elkaar nooit spreken gaan bij elkaar op bezoek en spreken dingen af.

Mensen die iets mankeren worden vaak in een zorginstelling geplaatst en die zie je nooit meer in het dorp terug. Door de bus zijn deze ouderen in Vrouwenpolder mobieler en kunnen ze langer in het dorp blijven wonen.

Hoe werkt het?

De bus rijdt 1 keer in de week en soms op afspraak als het niet anders kan. Paul geeft aan dat ze dit erbij doen en het hartstikke leuk vinden. Zeker als je ziet hoe mensen veranderen als ze een stukje mobieler worden. Paul vraagt er geen vergoeding voor, hij ziet de bus als een stukje promotie.

Hoe loopt het initiatief nu?

De bus vervoert momenteel al 3 maanden geen ouderen meer naar de supermarkt. Paul geeft aan dat ze wachten op een nieuwe aanwas van ouderen die met de bus mee willen. Paul zegt dat mensen zich schamen om met de bus mee te gaan.

Dat betekent niet dat de bus stilstaat. Laatst is Paul met een groep dementerenden weggeweest naar het Zeeuws Museum in samenwerking met Zorgstroom. Hij heeft veel contact met Zorgstroom want in de supermarkt wordt dementie vaak in een vroeg stadium herkend.

Toekomst

Paul wilt graag een nieuw pand voor de supermarkt bouwen en wacht nog op een bouwvergunning van de gemeente. In het nieuwe pand wilt hij ruimte maken voor een sociaal plein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om sociale interactie te stimuleren.

Wilt u gebruik maken van de PLUS Boodschappenbus of wilt u meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op met Paul Corbijn!


Contactpersonen

Paul Corbijn

Paul Corbijn

Eigenaar PLUS Corbijn